Tästä voit ladata asennusohjeen pdf -tiedostona

Asennus lyhyesti

 1. Tee kuljettajan jalkatilaan sopiva vanerilevy, paksuus noin kymmenen millimetriä. Kuvia polkimen asennuksesta jalkatilaan.
 2. Sovita Oplu -poljin vanerilevyn päälle auton rintapeltiä vasten. Taivuta Oplu sopivaan kulmaan rintapellin ja vanerin väliin, säädä Oplun pituus sopivaksi liu'usta. Jos auton rintapelti on hyvin tasainen, aseta Oplun kärjen alle puutuki ja kiinnitä se ruuveilla polkimeen. Oplun rungossa on ruuvin reiät tätä varten. Katso, että polkimen yläpuolelle jää riittävästi tilaa vaijerille kääntyä.
 3. Kun paikka on määritelty, merkitse vaneriin kiinnityspulttien paikat. Poraa reiät kahdeksan millimetrin poralla ja iske lyöntimutterit vanerin alareunaan.
 4. Kuljettajan jarrupolkimen alle on kiinnitettävä vaijerin pää. Poraa rintapeltiin reikä ja kiinnitä siihen haarukkaliitin. Tämä on asennuksen vaikein osuus. Tavallinen virhe on porata reikä liian alas, jolloin vaijerin liike ei riitä liikuttamaan jarrupoljinta riittävän pitkälle. Joissakin autoissa kuljettajan jarrupolkimen alla on sopiva paikka vaijerin kiinnitykseen niin että kiinnitysreikää ei tarvitse tehdä. Jalkatilassa voi myös olla erilaisia kiinnityspultteja, joihin voi kiinnittää raudan johon saa kiinni haarukkapään. Kuvia vaijerin asennuksesta jarrupolkimeen.
 5. Kiinnitä vaijerin kiinnityspalat kuljettajan jarrupolkimeen, pujota vaijeri paikoilleen ja kiinnitä se tapilla haarukkaliittimeen. Kiinnitä vaijerin toinen pää opettajan polkimeen. Tarvittaessa lyhennä vaijerin kuorta.
 6. Testaa, että vaneri on tukevasti paikallaan. Kiinnitä vaneri esimerkiksi lattaraudalla kuljettajan istuimen kiinnityspultteihin. Tai ruuvaa se paksulla lyhyellä ruuvilla lattiaverhoiluun kiinni, niin kuin eräs käyttäjä on kertonut tehneensä kokemuksia -osastossa.
 7. Kokeile ajossa jarrun toimintaa, säädä tarvittaessa vaijerin pituutta ja vaijerin kiinnitysosia kuljettajan jarrupolkimen varressa. Huonoimmassa tapauksessa joudut siirtämään haarukkaliitintä riittävän jarrutusvoiman aikaansaamiseksi.
 8. Peilin ja magneettikolmion asennus Kuvia peilin asennuksesta.
Oplu -opetuspoljin on helposti asennettava henkilöautoihin sopiva opettajan jarrupoljin ajo-opetukseen

Nyt polkimet heti toimituksena vain 107 euroa

Toimitukseen kuuluu:

 • Oplu -opetuspoljin, vaijeri ja asennustarvikkeet (ei vaneria)
 • Tilauslomakkeelta voi tilata myös peilejä, kolmioita ja varaosia.
 • Nouto nolla euroa, postikulut kuusi euroa
Tilauslomake, toimitusajat

Asenna itse, tai kysy asennusta lähimmästä korjaamosta

Opetuspolkimia asentavat useimmat autokorjaamot. Alla on lueteltu muutamia autokorjaamoja, joilla on varastossa ja jotka asentavat Oplu -opetuspolkimia.

PÄÄKAUPUNKISEUTU
Helsinki, HerttoniemiRJV autohuoltoPuh.  010 425 0100
Helsinki, TapanilaMosan autohuolto OyPuh.  09-350 6070
Helsinki, KonalaMalminkartanon autohuolto OyPuh.  09-591 5630
Espoo, SuomenojaSuomenojan autohuolto OyPuh.  029 3700 280
Tuusula, TuusulaAutohuolto Repofix OyPuh.   040 630 8585 
Vantaa, KaivokselaA-LaatutarvikePuh.  09-530 8840
Vantaa, Vantaanportti, Puuilon taloVantaanportin autohuoltoPuh.  09-591 56 360
Vantaa, RekolaRekolan auto ja rengashuolto, Shell, Rekolantie 60Puh.  09-873 5722
Sipoo, NikkiläSipoon autovaraosa OyPuh.  044 300 3747
Nurmijärvi, IlvesvuoriCössin Autopeltikorjaamo OyPuh.  044 724 7601
MUU SUOMI
AlastaroAlastaron autopalveluPuh.  02 7641 881
Tampere, PispalaAutokorjaamo Pispalan Autot OyPuh.  03-3450 433
TurkuMuhkurin autohuoltoPuh.  010 279 3900
KokkolaKokkolan autohuoltoPuh.  010 279 3900
Mikkeli, RantakyläAutokorjaamo Anssi Hämäläinen OyPuh.  015-362945

Polkimen asennus, opettajan puoli

 

Vaijeri kuljetetaan vaihdekepin vierestä jyrkkiä mutkia välttäen.


Vaijeri kuljetetaan keskikonsolin yli vaihdekepin vierestä kuljettajan puolelle. Jyrkkiä mutkia on vältettävä, että vaijeri luistaisi hyvin.


Jaloille tilaa polkimen molemmille puolille


Kun jalat mahtuvat kapean polkimen molemmille puolille, poljin ei haittaa normaalissa ajossa. Keltainen poljin erottuu hyvin, niin että sitä ei kukaan polje vahingossa.


Lattialle muotoillaan vanerilevy, johon poljin kiinnitetään.


Lattian tasaiselle osalle muotoillaan noin 10 mm:n vahvuinen vanerilevy. Poljin kiinnitetään kahdella ruuvilla levyn lyöntimuttereihin.


Lyöntimuttereita varten vaneriin porataan 8 mm:n reiät. Mutterit lyödään vasaralla reikiin vanerin alapuolelle.


Lyöntimuttereita varten vaneriin porataan 8mm:n reiät ja lyöntimutterit vasaroidaan vanerin alapuolelle.


Vanerilevyn voi kiinnittää istuimen kiinnitysruuveihin.


Opettajanpolkimen katsastuspakko poistettiin kesällä 2018. Mutta nyt keväästä 2019 alkaen ajokokeen vastaanottajat ovat ottaneet katsastajan roolin ja tarkastaneet polkimen kiinnityksen autoon. Ajokokeita on jopa hylätty ennen ajon alkua, kun polkimen kiinnitys on ollut huono. Hyvin muotoiltu vanerilevylevy pysyy tukevasti paikoillaan, vaikka se olisi irrallaan jalkatilassa. Siitä huolimatta se on kiinnitettävä autoon. Tavallisin ja helpoin tapa on vanerin kiinnitys istuimen kiinnityspultteihin ohuella lattaraudalla.


Polkimen säätäminen jalkatilaan sopivaksi


Polkimen kulma säädetään sopivaksi taivuttamalla sitä alemman ympyrän kohdalta. Jos jalkatila on hyvin tasainen, ylemmän ympyrän kohdalle polkimen alle asennetaan esimerkiksi puinen tuki. Polkimessa on kiinnitysruuveja varten reiät.


Polkimen rungon pituuden säätö

Polkimen rungon pituutta voi säätää liu'usta.


Vaijerilukko


Vaijerilukoissa mitta A vaihtelee paljon. Jos A on pieni, vaijerin sydän ottaa kiinni holkin reunaan ja poljin palautuu huonosti yläasentoon. Vika korjataan lisäämällä prikkoja polkimen vaijerilukon alle. Vaijerilukko kannattaa kiinnittää kahdella mutterilla.


Vaijerikuoren lukinta


Vaijerin kuori työnnetään holkin pohjaan ja holkkiin lyödään lukituskolo niin että kuori pysyy varmasti holkissa.

Polkimen asennus, kuljettajan puoli

Asennus kuljettajan polkimeen


Matkustamon ja moottoritilan väliseen rintapeltiin tehdään reikä, johon kiinnitetään haarukkapää. Jarrupolkimen varteen kiinnitetään vaijerikiinnikkeet. Vaijerin sydän pujotetaan kiinnikkeen reiästä ja kiinnitetään tapilla haarukkapäähän. Lopuksi vaijerin kuori pujotetaan paikoilleen.


Helppo asennus


Jarrupolkimien varret ja rintapellin rakenne vaihtelevat automalleissa valtavasti. Oplu -vaijerin kiinnitys kuljettajan polkimen alle on asennuksen vaikein osuus. Joskus rintapeltiin on hitsattu M6 -ruuvi haarukkapään kiinnitystä varten. Kiinnitysrauta on saatettu pultata jarrupolkimen kiinnityspulttien alle ja vaijeri on kiinnitetty tuohon rautaan.

Tämän auton (Seat Altea?) jarrupolkimessa on sopiva reikä vaijeria varten. Lisäksi rintapellin kiinnikkeeseen saa vaijerin kiinni. Asennus on helppo ja nopea.


Kiinnittimien paikat


Oplu -polkimen vaijerin liike on enintään kuusi senttimetriä.

Ensimmäiseksi vaijerin kiinnike asennetaan kuljettajan jarrupolkimeen sellaiselle kohdalle, että moottorin käydessä jarrua painettaessa jarrupolkimen varren liike on enintään viisi senttimetriä.

Kun kiinnikkeen ja vaijerin paikka tiedetään, haarukkaliitin kiinnitetään jarrupolkimen liikesuunnan osoittamaan paikkaan rintapeltiin. Yleensä vaijeri tulee lähes vaakatasoon.


Toiminta


Jarrupoljin yläasennossa ja kun kuljettaja painaa jarrua. Vaijeri luistaa kiinnittimen reiässä. Vaijerin sydän jää näkyviin kuoren ja polkimen väliin.

Kun opettaja painaa Oplu -poljinta, vaijerin kuori painaa kuljettajan jarrupoljinta.

Asennus, kertauskurssi

-


Autoa puretaan niin että saadaan tilaa asennustyöhön.

Kun jarrupoljin on saatu kunnolla esille, asentaminen on helppoa.


Jos asennus epäonnistuu, auto pakataan ja varastoidaan myöhempää käyttöä varten. Tilalle hankitaan uusi auto jarrupolkimen asennusta varten.

Peili ja magneettinen kolmio

 


Peilin kiinnike puristuu auton peilin reunaan. Kiristys tehdään ruuvimeisselillä yläpuolelta.


Magneettisesta muovista tehty kolmio pysyy peltipinnalla hyvin. Joissakin autoissa peräosa on alumiinia tai muovia, joihin magneetti ei tartu. Tarttuvuuden voi tarkastaa millä tahansa magneetilla.

Ylös

Oplu.fi Timo Nuutinen 0445331531 timo.nuutinen@oilpoint.fi